tirsdag 3. mai 2011

- filleryer i blått..


  

Jeg kunne fylt bloggen min et helt år med

min mors filleryer.

Kunne jammen vært moro og visst hvor mange meter det har blitt gjennom årene!

 Da jeg kom hjem til påske lå denne lille haugen på vent for å komme seg til bygdas utsalgssted for husflidsvarer. Mange av filleryene rekker ikke å komme dit fordi noen i slekta får dem. Andre ganger er det noen som har bestilt eller bedt om å få se på utvalget før det går i butikken. Denne gangen var to filleryer solgt dagen før jeg kom så dem rakk jeg ikke å fotografere.Mamma får store mengder stoffer til filler fra folk som er vet om hennes store lidenskap. Men før det blir klipt opp blir det det nøye gjennomgått. Stoffer og klær som enda er brukbart som nettopp det, sendes avgårde til verdige trengende. Resten blir klippet opp, eller skjært med skjæreutstyr til patchwork, i lange strimler og sirlig nøstet sammen til store nøster. 

Vi som har fått sansen for omsøm av klær og gamle dynetrekk kunne grått i strie strømmer over å se det bli tøystrimler av dem.. Det har hendt seg jeg har nappet unna et og annet tøystykke.. Men det aller, aller meste er totalt ubrukelig til noe annet enn filler til veven. 

 

Bestemor vevde også 

på den gamle veven, men det var kun på sommerstid da veven den gangen sto plassert i et hus uten oppvarming. Jeg glemte å ta mål av dem. Ofte er det tilgangen på en eller flere bestemte farger som avgjør lengden. De minste er mellom 1 og 1,5 meter, mens den lengste (se øverste bildet) er nok godt over 2 m. 

Vil du se på en fillerye i rødt så klikk her.

6 kommentarer:

Lillepersille sa...

Filleryene er utrolig fine, og så gøy det må være å kunne komponere sine egne fargesammensetninger og få så flotte ferdige resultater. Artig at noen tar vare på slike gamle tradisjoner! Selv holder Persille-mannen på med tredreing. Han er med i husflidlaget her i kommunen sammen med alle de eldre herremennene, og lærer mange lure triks. Viktig å ta med seg før det blir borte!

Takk for at du deler så mye fint med oss som leser :-)

Klemmer!

2ne sa...

Her var det mange lekre filleryer ja, du får hilse og si det til din mor :-) Herlige farger sammen. Er nok sikkert litt av en jobb og klippe opp før veving.
Går litt trått her om dagen.......men skal på AnnAKa kurs torsdag og fredag og gleder meg :-) Kanskje kommer energien løpende......

Kort og Søm sa...

Kjempe fine!
Jeg vevde filleryer da jeg gikk på folkehøgskule for mange år siden.
Skulle gjerne hatt plass til en vev i dag :O)
Hilsen Fredrikke

Bente sa...

Så flotte filleryer!
jeg hadde en tante som vevde ryer til oss, jeg husker mamma satt og klippet opp gamle klær for så og lage slike nøster av dem. Så fikk vi tilbake flotte filleryer som vi kunne kjenne igjen stoffene i.
detb er fint å tenke tilbake på.

weidemama sa...

Hei Siri
Mors tepper er svært verdifulle, ble tidligere kastet vekk, alt var resirkulert!
Vi sier dette patchwork, hilsener til Norge fra Wilma

Lisa sa...

Så flotte filleryer i delikate blåtoner! Minner meg om sommeren som snart kommer .. :)
Morsomt å se bilde av veven der det foregår ..
Lekre bilder, kunne tenkt meg å bestille en rye etter hvert! :)
Hilsen moren din og så at hun er dyktig! Som mor så datter :)

Ha en god kveld!
Klem