fredag 4. februar 2011

Tutorial, syveiledning til bordskånere

Jeg vil prøve meg på å gi en detaljert syveiledning på disse bordskånerne. Håper noen kan få nyttige tips til slike, men også andre prosjekter hvor elementene er med (eks. duker, brikker, puter m.m.). Disse er så små at det er en fin måte å få brukt opp resteblokker du allerede har også. Det var det som var starten for meg. 


Disse bordskånerne er satt sammen av firkanter som måler 6 x 6 cm (jeg er ikke helt fortrolig med inch..). Trinn for trinn: Skjær to strimler på 6 x 6 cm. Hvor lange strimlene skal være avhenger av hvor mange du vil sy. Jeg skjærer gjerne hele bredden av stoffet da restene kan brukes til noe annet senere.



Sy disse sammen. Stryk fra forsiden og la sømmonnet strykes til samme side (det gjør sømmen sterkere i tillegg til at det blir enkelt å sy firkantene sammen igjen etterpå).
Skjær strimlene til firkanter. Legg linjalen vinkelrett på midtsømmen (se bildet).
 Så sant jeg kan så seriesyr jeg. Med det sparer jeg både tråd og tid.En annen ting er at tråden ikke så lett "tjerver" seg da du begynner å sy.
Det er ikke nødvendig å feste tråden for det vil gå sømmer på kryss og tvers til slutt allikevel.
Igjen: Stryk fra forsiden og la sømmonnet ligge samme vei.
 Nå har jeg fire ruter som legges på forstoffet som klippes littegranne større. Deretter klippes vatten (jeg bruker den tynneste vatten da jeg liker at det ikke blir for tykt og kanskje boblete.
Legg så fòrstoffet med retten ut, vatt og deretter legger du rutene på toppen (kanskje du synes det er best å feste sammen med noen nåler så det ikke sklir fra hverandre).
Quilting: Her gjør du akkurat som du selv vil, ruter, striper, rundinger, hva som helst. Denne gangen har jeg laget bølger. Er du nybegynnere på quiltefronten kan det være lurt å starte med.
Tips: Det er lurt å starte på midten av ene kortsiden. Skyv stoffet forsiktig ut mot sidene mens du syr så det ikke så lett bobler seg (husk at du skal skyve,aldri dra i stoffet!)




Jeg lar de første to sømmene krysse krysset i midten.
Så er det bare å sy i vei over hele stykket samtidig. Heller ikke nå kutter jeg tråden før jeg er ferdig med hele quiltingen, men syr frem og tilbake til jeg synes det er nok.
Da quiltingen er ferdig er det klart for å splitte alle  brikkene.


Igjen: Vinkle fra midtsømmen og skjær vinkelrett på alle sidene.

Du har nå kommet til lukkekanten som jeg lager et eget innlegg om. Så heng med: Gå til neste innlegg!

2 kommentarer:

Litt av Mitt sa...

Tusen takk for kjempehyggelig kommentar hos meg! Jeg blir veldig glad når jeg kan gi inspirasjon til andre :)
Så flink du er til å forklare, det ser jo nesten lett ut ;) Men jeg får nok holde meg til pinner og garn. Symaskinen og jeg er ikke så gode venner dessverre, den ser ut til å ha egen vilje, i alle fall gjør den ikke slik jeg vil ;)

weidemama sa...

Siri, både for quilting instruksjonene er svært godt utført, er du veldig opptatt med å sy rommet når du sover igjen?
Hilsen fra de stormfulle beite av Wilma