mandag 6. juli 2015

VeverskenMin mor, veversken, rundet åtti år for drøyt ett år siden. Bildet av henne fra en klassisk situasjon. Med hjemmebakt brød i bakgrunnen, og i ferd med å koke kaffe. Hjemmebakt brød ligger på mange kjøkkenbenker i Nord-Østerdalen, men der jeg bor er det heller sjelden. Tida strekker ikke til. 

Mamma kommer fra en kunstnerisk slekt i Gudbrandsdalen. Det er mange kreative og dyktige håndverkere blant dem. Og hver på vårt vis har vi blitt kreative, vi etterkommerne også. Og dess eldre jeg blir - dess viktigere blir det å få dyrket kreativiteten for å ha det bra. 


Veven sto på garden som min mor giftet seg inn i. Gad vite hvor gammel den er? Og hvor mange meter med filleryer har det blitt på den veven til sammen, tro? Jeg husker  bestemor som vevde med blant annet oppklipte nylonstrømper - mer til nytte enn til hygge, tror jeg. 

Sjøl har jeg gått halvårig vevskole, men uten at det ble "veien" for meg. Det skal god plass og en viss porsjon kunnskap til for å holde på med slikt!  Bollen har stått i barndomshjemmet i alle år. Først når den ble rekvisitt for min fotografering "så" jeg den på riktig. Den er jo flott! Og helt sikker veldig gammel..
Det er bare å veve på!
Fillene står fra gulv til tak, og siden det begynner å bli en del som har fått nyss om filleryevevingen kommer flere filler i jevnt tilsig. 

Flere vevinnslag finner du her

Takk for alle hyggelige kommentarer, forresten!
Det gleder meg! 

Hilsen Siri
6 kommentarer:

Elin T. Grov sa...

Så kjekt å lese, og så fine bilder! Særleg rørande med bildet av di gamle mor...

Kort og Søm sa...

Du må hilse din mamma og si hun lager så fine filleryer :)

Ingun sa...

Så hyggelig å få et innblikk i familietradisjonene dine - og for en flott mor du har!

Gudrun sa...

Finns inget så vackert som vävda mattor. Hade själv en väv,men axlarna orkade inte i längden.Du har,som jag sett,ärvt mycken hantverkskunskap av henne.Det är ett fint arv. Kram Gudrun

Livihus sa...

Hei, Siri!

Så koselig "portrett" av din mor! Jeg har også en slik mamma som baker brød, og som strikker litt innimellom når helsa tillater det. Det er hun som har lært meg sykunsten, men på grunn av psoriasisleddgikt, har det å sitte ved symaskinen blitt mere slit enn hygge for hennes del. Det er flott å lese om lange håndarbeidstradisjoner i familien, og veving er noe som alltid har fascinert meg, uten at jeg aldri har prøvd. Filleryene som din mor har laget er skikkelig fine!
Jeg ser at hun opprinnelig er fra Gudbrandsdalen, der stammer også min slekt ifra ( min morfars forfedre), og jeg synes det er et fantastisk sted! Fortsatt god sommer til deg :) klem

Lilla dør sa...

Koselig innlegg om din mor. Artig med alle dei fine filleryene.