søndag 27. november 2011

Uglenytt


Det er mange lager ugler for tiden. De blir heklet og sydd og gudvethva, men hva vet vi egentlig om dette dyret?

Min faktakunnskap om nevnte dyr er ikke spesielt imponerede. Vel, jeg stiller meg laglig til for hugg i og med at jeg har tenkt å dele barnelærdommen min med dere:

Ugla sier "uhu", den ser i mørket, spiser mus og sitter i all hovedsak på en gren (og da har jeg sett på bilder at den sitter der gjerne med et par ugleunger på rad og rekke ved siden av. Forresten så tror jeg at dette er noe som kun finnes på tegninger og muligens ikke har med det virkelige livet å gjøre.)

Dett var dett! 


Alle kan gå inn på Wikipeia og lete opp faktakunnskaper, men denne gangen slipper du billig unna fordi jeg har gjort jobben for deg. Jeg har nemlig laget et lite sammendrag med de aller viktigste ugleopplysningene.

Værsågod:


Æresord og kors på halsen, jeg kopierer ALDRI bilder av andre uten å spørre om lov. Bare denne ene, ene gangen... Det første jeg fant ut var nemlig at uglene har en egen facebookside. Jeg har altså tyvlånt bilde fra uglene personlig. Beklager, men jeg syntes bilde var så morsomt! 
Men nå kommer altså alle fakta som alle bør vite om ugla:

De fleste uglene er nattaktive. Ugler jakter hovedsakelig på små pattedyr, insekter og andre fugler, men noen arter har spesialisert seg på å jakte på fisk. De finnes på alle verdens landområder bortsett fra Antarktis, mesteparten av Grønland, og noen avsidesliggende øyer (Jeg lurer på hvorfor de ikke finnes på Antarktis, mesteparten av Grønland og noen avsidesliggende øyer??)
Ugler har store forovervendte øyne og ører, et haukelignende nebb og vanligvis en iøynefallende sirkel av fjær rundt hvert øye. Ugler har kikkertsyn, og deres store øyne sitter fast i skallen, slik at de må snu hele hodet for å se andre veier. Til gjengjeld kan de snu hodet 270 grader til begge sidene. Ugler er langsynt, og kan dermed ikke se noe som er noen centimeter foren øynene deres. I lite lys, er langsynet deres utrolig bra.

"Ugler har store forovervendte øyne...
og vanligvis en iøynefallende sirkel av fjær rundt hvert øye."
Mange ugler kan også jakte bare ved hjelp av hørselen i totalt mørke. Forskjellige uglearter lager forskjellige lyder, en av hver er godt gjenkjennbar, et utdratt «hoo» (var det ikke "uhu", da?) . De store sirklene rundt øynene hjelper til å styre lyden som kommer langt borte fra, til ørene. På noen arter er faktisk ørene plassert usymmetrisk slik at den lettere skal kunne høre hvor lydene kommer fra.

Uglens kraftige klør og skarpe nebb gjør det mulig for dem å rive byttet i stykker før de spiser det. Det meste av det uglen spiser blir derimot slukt helt (også jeg som trodde uglene var snille..)

Mine ugler er i allefall snille...
Det er Elisabeth som har spesialisert seg på ugler. Og det Elisabeth har spesialisert seg på kan jeg nyte godt av... Jeg anbefaler en svingom innom bloggen hennes for å se de flotte ugleputene (med beskrivelse av glidelåssøm i samme puter - kjekt og greit). Elisabeth har i sin tur hentet syveiledning fra Lises Myke Pakker. En veldig god syveiledning!

Tusen takk, alle sammen som har kommentert innleggene mine. På grunn av noe krøll med pcen min så bruker jeg så lang tid på å svare dere om dagen at min tålmodighet ikke strekker til. Jeg blir uansett veldig glad for å høre fra dere!

Velkommen også til nye følgere som kommer til! Hurra!Søndagshilsen fra Siri

 

12 kommentarer:

Med kjæleik til livet sa...

å kor eg digger dei uglene dine ;)

ein gang skal eg også sy meg ugler - når eg får tid ;)

for meg har ugla vert spesiell - og ekstra vart det da eg opplvede ei stor ugle den natta mamma døde... skummelt men veldig spesielt å se den store ugla sitte i veikanten og der satt den lenge også ...

u huu .... klemma fra monika

Sissel`s syglede sa...

Åhhh, for et hærlig innlegg du har laget. Ugler er fine dyr i alle former gitt. Liker best Burugla jeg da, den kommer av ordet, Buris Uglis, og er en Ugle som liker å sitte i bur.
Den Uhu`er ikke slik som andre ugler, men piper som ei mus, da den har spist alfor mange oppgjennom årene...

Ha en strålende uke :-)

Bente sa...

Takk for et uhu-opplysende innlegg! jeg visste jo endel om ugla, at den kunne snu hodet helt rundt blant annet. men nå vet jeg enda mer1 Og de sydde uglene var kjempesøte - likte veldig godt øynene.
Ha en flott og kreativ uke:)

Siv sa...

Ugler er fine fugler og dine er intet unntak. Ha ei god uke! :o)

Silje sa...

Rett og slett herlig! Klem, og fin uke til deg!

Sylke sa...

Uglene dine er søte :)

Inger Johanne sa...

Så skjønne ugler!!! Du har stadig nye og flotte ting på bloggen! Likte de nyeste pulsvarmerne og. Flink er du!!
vil tipse om "gi bort" i desember på bloggen min. Meld deg på om du har lyst på noen glassengler til jul :)

hjertemynthe sa...

Kjære Siri, du er trofast under kommentarfeltene på bloggen min, og jeg setter så stor pris på ordene dine, så tusen takk for at du kommer på besøk igjen og igjen :) Nusselige ugler du har sydd, og godt med litt ugle info, det er mye man ikke vet!
Ha en fortsatt god kveld =)

salige lavendel sa...

Jeg likte dine egne faktakunnskaper veldig godt, hihi. Hva skal vi med wikipedia når vi har deg??? Puten var superkule =)

Sysler fra hverdagen sa...

De er skønne dine ugler.

Lisa sa...

Kjempefine ugler! Artig med mer markerte øyne! Interessant og morsomt skrevet. :)
Klem Lisa

Anonym sa...

simply dropping by to say hello