tirsdag 10. mai 2011

Telysmysteriet


Nå skal dere få høre om et mystisk mysterium som fant sted våren 2011 i et fredelig boligfelt i et stille og harmonisk boligområde et par mil utenfor norges hovedstad, Oslo.

Det hele startet med at eieren av verandaen, meg, lagde pen pynt og satte frem på verandabordet (se bildet lenger ned på siden). Påfølgende dag kommer jeg fullstendig intetanende ut i den hensikt å nyte min morgenkaffe. Da får jeg til min forskrekkelse se følgende:

På bordet står glasset uten telys. Glasset står oppreist og er like helt. På bordet ligger noen av de små steinene som jeg hadde fylt i glasset strødd utover!

Spørsmålet jeg umiddelbart stiller meg sier seg selv

a) Hvem i all verden kan ha begått en slik ugjerning,  og b) hva skulle motivet være?

Fra rekonstruksjonen:
Før aktuell hendelse

- Og etter....

Mistanken rettes ut i alle vinkler og retninger: Min første innskytelse er at det må være katten, men katten klarer ikke å ta ut et telys uten å velte glasset. Neste var at det hadde vært mennesker på ferde som enten hadde a) spøkefulle, eller b) uhyggelige hensikter. Nei, ingen av teoriene virket særlig sannsynlige.

Den som husker barnelærdommen om et helt bestemt dyr som liker ting som glitrer, event. har kikket lenger ned på siden, har allerede gjettet hva jeg kom frem til:
Sannsynligheten heller i retning av at det var ei 

skjære! Det gikk relativt greit å oppklare mysteriet, men mitt rike indre liv bringer meg videre. Jeg kan ikke unngå å fundere over hva som skjer da den modige, småkriminelle skjæra kommer tilbake til familien. Blir han eller hun gjenstand for nesegrus beundring? Kanskje det til og med blir stelt i stand fest og feiring rundt det alldeles nydelige telyset? Lurer noen av de andre skjærene på hva lyset kan brukes til? Har de et eget sted i reiret til oppbevaring av pene ting? Hvis det er en ubetenksom og uforsiktig tenåringsskjære så vanker det kanskje irettesettelser som går i retning av: "Hvordan kunne du?" "Pappa og jeg er svært skuffet over deg,"  "Vet du egentlig hvor farlig dette er"? osv, osv. Ja, for alt jeg vet kan det hele kuliminere i en real husarrest.  

Ja, slik kan jo jeg holde på. Nysgjerrigheten bragte meg til Wikipedia. Så om du henger med videre (jeg klandrer deg ikke om du hopper av nå), har du en sjelden mulighet til å lese deg opp på emnet "skjære."


Visste du for eksempel:
- at skjæra er altetende og at noen spesialiserer seg på f.eks. å røve fugleegg eller gå i søplekasser?
- at eggene ruges i 20 døgn?
- at lengste registrerte levealder i Europa er 15 år?
- at den hekker i hele Europa bortsett fra på Island?
- at skjæra jager småfugler vekk fra fuglebrettet vet du jo fra før, men at jeg uansett synes at skjæra er et all-right dyr visste du kanskje ikke?

 (Bildene: Også kråka ble mistenkt, men ble raskt sjekket ut av saken.)Ellers kan jeg berette om følgende som jeg hørte på radioen her om dagen:
Skjærene er monogame. De finner en livsledsager som de deler livet med. Hannskjæra bygger reiret, og det er som med oss mennesker, noen er den fødte snekker, mens andre er født med ti tommeltotter, eller klør, som det heter i de kretser. Det medfører høy anseelse med å være god redebygger. Man kan altså se for seg at  kona blir veldig stolt og ekstra glad i mannen sin dersom han er en dyktig snekker. Nybegynnere bygger ofte for langt nede på treet og kan bygge så dårlig at hele reiret raser sammen. Og det er igjen som med oss mennesker: Øvelse gjør mester! 

Bilde: Glimt fra et av nabohusene mine. Bor det noen der, tro?Nå vet både du og jeg godt over det en gjennomsnittsnordmann, eller gjennomsnitts danske eller svenske, for den saks skyld, vet om denne utskjeldte kråkefuglen. Bare så synd det så sjelden er bruk for slik kunnskap.

Skulle ønske de spurte om skjæra i Trivial Pursuit.

Da skulle de fått svar, da!

- Men èn ting lurer jeg fremdeles på:
Mon tro om en snekker av menneskearten hadde klart å bygge et skjærereir??


Ha en riktig god dag!


Kilde: Wikipedia
P.s. Kråka er selvsydd.

8 kommentarer:

Lindas hobbyhjørne sa...

For en morsom historie... smilte meg igjennom hele :)
Ha en riktig fin dag, klem.

Sissel`s syglede sa...

For en hærlig historie, så utrolig godt fortalt. Ikke visste jeg at Skjæra stjeler te-lys?? Hallo, lizzom, han har bygget tre rom og kjøkken av PINNER....Da er det farlig med te-lys. Det må du opplyse han om så ikke skjæremor svir av seg halefjærene...
Ha en superduper tirsdag.

Lillepersille sa...

Herlig skrevet!...fikk noen assosiasjoner til Mamma Mø og kråka, hvis du kjenner til de :-)
Ønsker deg en fantastisk vårdag videre!
Klemmer!

2ne sa...

Herlig historie da Siri :-)
Ja, hvor tar du det fra...... Var nok en litt rampete skjære som var på besøk ja - men lite vet den at det ble en flott historie ut av det hele. Ønsker deg en flott ettermiddag. Nå tar jeg meg en tur på Hamar quilten :-)

Ulla-Bella sa...

Takk for en herlig fortelling og mye ny kunnskap:) Så fin kråke du har på bildene der - sydd den selv?

PatchJoana sa...

Obrigada, você tambem faz coisinhas muito lindas e interessantes.
Beijo

Lisa sa...

For en morsom historie! Igjen har vist at du er en kunstner med ord også ..
Så flott kråke du har sydd!
Kråkefuglene regnes å være av de klokeste fuglene. Ravnen er kjent for å være den klokeste av dem.
Jeg synes kråkefulgene er flotte,selv om de kan være noen riktige ugangskråker .., og det er fint at du har skrevet litt om dem! :)
Ha en god dag!
Klem

Berit sa...

Fantastisk innlegg- og jeg kan love deg: det holder ikke med verken svennebrev eller å være snekkermester hvis man vil bygge et skjærereir, der kommer de til kort!!