mandag 16. januar 2012

Nyttig å vite om filleryer


Trodde du at det å klippe filleryer bare er å klippe i vei? Det kan godt hende, men det kan hende det er lurt å få med seg noen tips på veien også. Visste du for eksempel at mange av dem som vever filleryer ikke vil veve av filler som andre klipper? Nei, filleryer er en vitenskap i seg selv. Det er faktisk en norsk dame som har tatt doktorgrad på filleryer. Visste du det?

Vel, jeg har tenkt å slå et lite slag for filleryevitenskapen ved at jeg har foretatt et lite intervju av min filleryevevende mor. Kan du gi noen tips til klipping av filler:

Første bud: Forsikre deg om at stoffet er fargeekte!

Remsene klippes i lengderetningen eller rundt (f.eks. t-skjorter).
Rutete stoffer klipper jeg på skrå. Det blir penest i veven.

Remsene skråklippes i endene. Slik blir skjøtene usynlige. Jeg legger skjøtene over hverandre i veven (ca. 5 -6 cm), og med to skråklipte filler over hverandre blir det like tykt som det øvrige.

Bredden på remsene bestemmes av tykkelsen på stoffet. Jeg vil anslå 1,5 cm. på tykt stoff, til 5 -6 cm. på tynt stoff. 

Straks jeg var kommet hjem etter den lille ferien ringte telefonen, og min mor var i andre enden:

Jeg har kommet på en ting til! Du må skrive at man ikke må klippe over sømmer. Da vil de rakne..

Altså: Klipp ikke over sømmer. Da må du heller lage flere små remser!

Og når fillene er klipt skal de nøstet sirlig opp til et nøste (ikke vri og krøll stoffet) (se bilder).Hva skal man se etter når man skal kjøpe ferdige filleryer?

Igjen: Sjekk at filleryen er fargeekte.

Dernest bør ryen være fast, d.v.s. at den er godt tilslått i veven. 


Mørk eller lys renning?

Det er smak og behag som bestemmer. Jeg synes at mørk renning er penest til mørke filler, men så er den dobbelt så dyr som den lyse.

Har du noen tips til rengjøring av filleryer?

Jeg vasker i vaskemaskina på ullvask. Lange matter må på vaskerier. OBS! Vaskemaskina kan ødelegges med for store matter (enten de er for lange og/eller tunge.)

Her har jeg lyst til å legge til noe. Jeg har uten problemer vasket filleryer på 60 grader. Jeg er mest glad i de litt korte filleryene jeg har (opp til ca. 2 m) nettopp fordi de er så greie å vaske i maskina. Jeg liker nemlig ikke så godt det som ikke kan vaskes skikkelig..Jeg må alltid en tur opp på vevrommet når jeg er en tur "hjemme". Jeg fasineres av eskene med ferdig oppklipte filler, sortert etter fargeskala. Jeg må kikke på det som er i veven, og det som ligger ferdig siden sist. 


Det gjelder å ha øynene med seg. Selv paletten med klatter av maling er vakker med sin fargeprakt.

Vil du se ferdige filleryer så kan du ser her. Og skulle du ha lyst til å kjøpe ei ferdig fillerye eller to så send meg en mail og jeg kan formidle kontakt.

Jeg ønsker alle en god og fargerik uke!

Hilsen Siri

11 kommentarer:

Sylke Feldhusen sa...

Så flotte filleryer! Litt av en jobb!

Gudrun sa...

Så vackra nystan!
Kram Gudrun

Annelive sa...

Så romatisk med alt det rosa. Har forsøkt meg på filleryekunsten selv,uten helt vellykka resultat. Tror jeg klipte stoffet for tykt. Men jeg skal prøve igjen....snart.
Ha en flott uke.
Annelive

Margit sa...

Så kjekt å lære om filleryer. Eg må alltid ha en slik liggende ved oppvaskbenken på kjøkkenet,ellers blir en så kald på beina!!!!
(Vasker jevnlig ved 60 grader)
He ei fin veke Siri ;O)

klingeling sa...

Fleißige SIRI, so Schöne Teppiche .
Zu schade um darauf zu treten.
Liebe Grüße Karola

Anonym sa...

Hei! Fant akkurat bloggen din:-).Mange flotte ting her. Lurer bare på en ting: Er det riktig at det tykke stoffet skal skjæres bredere enn det tynne? Har akkurat kjøpt meg vev og samler informasjon, så tipsene fra deg/din mor er velkomne:-)
Hilsen Hilde quilt_lover@hotmail.com

Anonym sa...

Dette var et kjekt innlegg! Fikk så lyst til å prøve å veve!
Skal jammen holde øynene åpne etter kurs!
Nydelige farger!
Enig i at det er veldig greit med lengder som en kan vaske i maskinen.
Var hjem til en eldre dame som satte sikkerhetsnår i den siden som skulle ligge ned mot gulvet. Så etter en stund fjernet hun nålen og snudde matten. Da var de godt brukt før hun vasket dem.

Anita Tørmoen sa...

Herlig å se alle ballene med ferdig opprevet stoff:) De kunne bare ligge slik for min del - og være til inspirasjon og glede:)

Randi sa...

Det var masse ny og spennende info om filleryer :-)Hjemmevevde filleryer er kjempefint. Har lagd en i mitt liv, nå jeg gikk på skolen. Skulle gjerne hatt vev selv.

Sissel`s syglede sa...

Som håndarbeids menneske , liker man jo de fleste ting. Vev er en av tingene jeg alltid har kikka litt langt etter. nei, jeg har ikke vevet selv men synes det er vakre ting som kan lages med vev.
Og du , takk for gode tips :-))
Send meg oppskriften av disse posene dine på sisslas@online.no
Der finner du meg vøttø.
Ha en strålende torsdag.

Elisabeth Solum sa...

Interessant lesing! Takk både til moren din og deg! Jeg bestiller gjerne en fillerye etter hvert ..
vi snakkes. :)
Klem Lisa